Οι αναγνώσεις (δεν) σκηνοθετούνται

      Αγαπητή Ναταλία,  αγαπητέ Μάριε, 

     Δεν  θυμάμαι πια  πώς ξεκινήσαμε αυτές  τις  συναντήσεις. Υποθέτω ότι  όλοι  θέλαμε  να  ξεφύγουμε  από  τα  απολύτως  δεδομένα και  να  πειραματιστούμε  με  νέες  φόρμες. Φαίνεται  ακόμη  ότι  υπήρχε  η  ανάγκη  να  εκφραστούμε  συναισθηματικά  και  να  επικοινωνήσουμε, να ονειρευτούμε και να νιώσουμε αισιόδοξοι/ες και ελεύθεροι/ες .

    Ταξιδέψαμε, λοιπόν, με κείμενα και σε κείμενα, τολμώντας να επιλέξουμε την περιπλάνηση, μια ηθελημένη περιπλάνηση που περιφρονούσε συγκεκριμένους προορισμούς.  Αποδειχτήκατε  σπουδαίοι συνοδοιπόροι, ανοιχτοί στο καινούργιο. Ένα ορατό μειδίαμα στην άκρη των χειλιών επικύρωνε τη λαχτάρα για αναγνωστικές περιπέτειες.

   Ξέραμε, βέβαια, ότι τα κείμενα  έχουν πολλές αναγνώσεις και άλλες τόσες σκηνοθεσίες. Ξέραμε, ακόμη, ότι  εμείς ως αναγνώστες και σκηνοθέτες ,ταξιδιώτες δηλαδή, χρειαζόμαστε  μια ιδιαίτερη ψυχική διάθεση για να ξεκινήσουμε την περιπέτεια της ανάγνωσης. Θυμόσαστε πώς επιχειρούσαμε να   «ξεκλειδώσουμε» τους εαυτούς μας ;

     Ο Ίταλο Καλβίνο βοήθησε να πάρουμε τη δική μας αναπαυτική θέση για ανάγνωση. Με αφετηρία ένα νοητό κουτί,  μεταφερθήκαμε στο Χάρτινο  Σπίτι του Κ. Μ. Ντομίνγκες. Το τραγούδι της Μαργαρίτας,  μάς οδήγησε στα κορίτσια με Τα Ψάθινα Καπέλα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Με τη γεύση της φράουλας αγγίξαμε μαζί  Όλα του Κόσμου τα Ναι, της Τσαλίκογλου. Συνδέσαμε την εφηβεία σας  με ένα χωνάκι παγωτό που σας  ταξίδεψε στα καλοκαιρινά σινεμά, όπως συνέβη με τη Λένα Διβάνη και το βιβλίο της με τον παράξενο τίτλο. Σκύψαμε στην ενηλικίωση του Λεωνή, περνώντας από τον πρώτο του  έρωτα, τις φιλίες  και τη σχέση του με την τέχνη. Επιτέλους, ανακαλύψαμε ότι όλους  μάς έλκουν και μας ελκύουν ιστορίες και κείμενα.

      Θα θυμάστε, βέβαια, ότι στη Λέσχη Ανάγνωσης όλα επιτρέπονταν.  Να μπαίνετε και να βγαίνετε, να αργείτε, να μασουλάτε τα πατατάκια σας και να πίνετε χυμούς, να χτυπάνε τα κινητά. Και δεν συνέβαινε τίποτα από όλα αυτά. Είχα  το προνόμιο να διδαχτώ από  εσάς  ότι εν τέλει η ίδια η επιτρεπτικότητα  βάζει τα όριά της.

 Και το άλλο πού το πάτε; Ψάχνοντας με τις ώρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων  ενδιαφέροντα βιβλία για σας, έμαθα ένα σωρό πράγματα. Και το άλλο; Που με βάζατε σε μια υπέροχη διαδικασία επινοήσεων και παιχνιδιών! Οι συναντήσεις μας κάτι άφησαν σε όλους μας.

Με αγάπη Εύη Ζερβού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: