5 βιβλία για το Καλοκαίρι
και για όλο το χρόνο
- Λευκός σκύλος του Romain Gary, OKTANA, 2018
Ένα βιβλίο που συνδυάζει τη μυθοπλασία και την αυτοβιογραφία. Αφετηρία του είναι πραγματικά γεγονότα. Ο Gary, ο συγγραφέας (1914-1980), περιμαζεύει έναν γερμανικό ποιμενικό σκύλο. Διαπιστώνει ότι γίνεται επικίνδυνα επιθετικός, όταν βλέπει μαύρους ανθρώπους.
Παρουσίαση Εύη Ζερβού Καλλιακούδη
Μια αλληγορία γραμμένη με αιχμηρή πένα, ειρωνεία και ευαισθησία, και θέμα τον ρατσισμό στην Αμερική. Από τις γραμμές του Gary περνούν πολλά γνωστά πρόσωπα της εποχής, όπως ηθοποιοί, λ.χ. η ηθοποιός και γυναίκα του Zean Seberg, πολιτικοί, διανοούμενοι, ακτιβιστές.
- Η αφηγήτρια ταινιών του Ερνάν Ριβ. Λετελιέρ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, 2019
Πόσο μια αφήγηση μπορεί να αποδώσει ζωντανά μια κινηματογραφική ταινία; Γίνεται οι άνθρωποι να προτιμούν την αφήγηση και όχι την παρακολούθηση της ταινίας; Η μικρή Μαρία Μαργαρίτα, μετά το έργο που έβλεπε, έπινε ένα φλιτζάνι τσάι και άρχιζε να αφηγείται. Έπαιζε με τις φωνές, με τις εκφράσεις προσώπου, με τις χειρονομίες, με την κίνηση. Είχε πάθος και ταλέντο. Αλλά η ζωή ήταν σκληρή στο μικρό χωριό της, στη Χιλή, και τα όνειρα μένουν μετέωρα. Διαβάζουμε μια σπουδαία νουβέλα, που ζωγραφίζει με ένταση τους ανθρώπους, τα ταλέντα και τις ματαιώσεις τους μέσα σε ένα αφιλόξενο και άνυδρο τοπίο. Σαν το τοπίο και η ζωή να περπατούν χέρι με χέρι.
Πατρίδα του Φερνάντο Αραμπούρου, ΠΑΤΑΚΗΣ, 2018
Τι είναι πατρίδα και πώς νοηματοδοτούμε το περιεχόμενό της; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Βάσκος συγγραφέας. Είναι το όνειρο για αυτοδιάθεση, είναι η γλώσσα και η κουλτούρα, είναι η ένοπλη βία; Η ιστορία του βιβλίου, που απλώνεται χρονικά από το 1980 μέχρι το 2011, και βασίζεται και σε προσωπικά βιώματα, διαδραματίζεται στηε ένα βασκικό χωριό. Ο μύθος αναφέρεται σε μια εν ψυχρώ δολοφονία, που εκτελείται από μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Πώς εμπλέκονται δυο οικογένειες στη δίνη των γεγονότων που ακολουθούν; Ποιον Γολγοθά ανεβαίνει κάθε ένα από τα μέλη τους; Με ποια διλήμματα, ενοχές, αμηχανία και αμφιβολίες βιώνουν το «τραύμα» που προκάλεσε ο φόνος. Γιατί μισούν και μισούνται; Πώς χάνουν τα νιάτα τους; Γιατί στοχοποιούν έναν αθώο πολίτη; Τι ζητά η γυναίκα του δολοφονημένου, που έφυγε » διωγμένη» και γύρισε μετά από χρόνια στο χωριό; Όσοι ήρωες, τόσες οπτικές. Ένα βιβλίο, που δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.
- Η χαρά του πολεμιστή του Tobias Wolf, ΙΚΑΡΟΣ, 2017 Συλλογή δέκα επιλεγμένων διηγημάτων του Αμερικανού συγγραφέα. Οι ιστορίες του είναι καλοδομημένες. Μιλάνε με ρεαλισμό για τις ανθρώπινες σχέσεις, για αλήθειες που πονάνε και ψεύδη που πλανώνται. Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι. Πλάσματα εγκλωβισμένα, ανασφαλή, όλο ρωγμές και πληγές, χωρίς επιλογές, χωρίς προοπτική σφραγίζουν τους αναγνώστες.
- Λακόμπ Λυσιέν των Λουί Μαλ και Πατρίκ Μοντιανό, ΠΟΛΙΣ, 2017
Έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να διαβάσουμε το αυθεντικό σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Λ. Μαλ, που το έγραψαν ο νεαρότατος τότε Π. Μοντιανό, ο μετέπειτα νομπελίστας, και ο σκηνοθέτης Λ. Μαλ, το 1973. Ένα χρόνο μετά, το 1974, προβλήθηκε η ταινία, που ανέτρεψε την κυρίαρχη ιδεολογία για τη γαλλική αντίσταση στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ένα καινούργιο βλέμμα στην έβδομη τέχνη, που προκάλεσε πλήθος συζητήσεων, απογοητεύσεων και παρερμηνειών. Είναι η πρώτη, όμως, νομίζω, «αφήγηση» σε όλη την Ευρώπη, που θέτει εν αμφιβόλω την εξωραϊσμένη συλλογική ιστορική μνήμη. Μέσα στη Γαλλία της κατοχής, παρακολουθούμε το δυσερμήνευτο ψυχολογικό πορτρέτο ενός νεαρού αγοριού που είναι συνεργάτης των Γερμανών. Πόσο αδίστακτος μπορεί να γίνει ένας έφηβος; Πόσο εύκολα μπορεί να συντριβεί η ηλικία της εφηβείας; Με μια γλώσσα που σπάει κόκαλα, – πολύ καλή η μετάφραση της Μ. Γαβαλά,- ο έρωτας, και ο θάνατος μπαινοβγαίνουν στις γραμμές του σπουδαίου σεναρίου.
Ωραίες επιλογές -πολύ καίρια και συμπυκνωμένα σχόλια και μάλιστα για το σενάριο του Modiano!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!